Neden Günlük Bakım Yapmalısınız
Yetişkinlik döneminde sağlıklı dişlere sahip olmak için çocuklukta ilk dişlerin çıkışından itibaren ağız ve diş bakımının düzenli olarak yapılması gerekir. Bebeklik döneminde çıkmaya başlayan ve 2 ila 3 yaş arasında gelişimini tamamlayan süt dişleri, daha sonradan dökülerek yerini yeni çıkacak olan daimi dişlere bırakır. Halk arasında çocukluk dönemindeki süt dişlerinin zaten dökülecek olması nedeniyle fazla bakım gerektirmediği şeklinde yanlış bir kanı vardır. Süt dişlerinin bulunduğu çocukluk döneminde ağız ve diş bakımına yeterli özenin gösterilmemesi, süt dişlerinin çürümesine ve erken dökülmesine neden olarak daimi dişlerin sağlığını da olumsuz etkilemektedir.
Yetişkinlikte, özellikle vücutta yapım faaliyetlerinin oldukça hızlı olduğu adölesan dönemin bittiği 25 yaş civarında kemik yapımının kemik yıkımı karşısındaki üstünlüğü son bulmaya başlar. Bu nedenle dişlerde zayıflama ve diş kayıplarının önlenmesi için ağız ve diş bakımına çok daha fazla özen gösterilmesi gerekir. Özellikle süt ve süt ürünlerinde bulunan ve diş sağlığında rol oynayan D vitamini, kalsiyum, fosfor gibi bileşenlerin besinlerle yeterli miktarda alınmasına dikkat edilmelidir.
Mikroorganizmaların hastalık yapabilmesi için önce vücuda girmesi gerekir. Ağız ise vücutta bulunan en önemli giriş kapılarından biridir. Tüketilen besinlerin ağız içinde oluşturduğu asidik ortam ve dişlerde kalan besin kalıntıları, bakteri plağı oluşumuna neden olur. Bu nedenle düzenli olarak diş ipi kullanarak, dili temizleyerek ve günde en az 2 defa dişleri fırçalayarak herkesin kendi diş temizliğini yapması gerekir. Fakat her zaman dişleri günde 2 kez fırçalamak dişlerde kalıntılar oluşmasını engellemek için yeterli olmayabilir.
Evde yapılan ağız bakım uygulamaları her zaman bakteri ve plak oluşumunu engellemek için yeterli olmayabilir. Diş taşlarının yapısı çok sert olduğundan dolayı normal diş fırçalama ile gidermek mümkün değildir. Bu yüzden diş temizliği için diş hekimleri tarafından profesyonel bir yardım almaya ihtiyaç vardır.

Komple bir ağız bakımının temel gereksinimlerinden olan diş temizliğinin faydaları ise şunlardır:
- Dişlerdeki leke ve kararmaları gidererek doğal diş rengini ortaya çıkarır.
- Estetik ve beyaz bir gülüş sağlar, özgüven kazandırır.
- İleride diş kaybına neden olabilecek sorunları giderir, tartar ve mikrop gelişimini önler.
- Diş eti hastalıkları ve ağız kanserine karşı etkili bir önlemdir.
- Ağız kokusu gibi sosyal hayatı zedeleyen problemleri ortadan kaldırır.
- Diğer diş ve diş eti problemlerini erken dönemde fark etmeye yardımcı olur.
Sağlıklı gülüşlere sahip olmak için diş temizliğinin 6 ay ila 1 yıl içinde tekrarlanması önerilir. Çünkü düzenli yapılan derinlemesine temizlik ile ağız içindeki mevcut problemlerin kötüleşmesi engellenebilir.
