Diş çürükleri yalnızca ağız ve diş sağlığı için değil aynı zamanda tüm vücut için de sorun teşkil etmektedir. Diş çürükleri; diş eti hastalıkları, diş kayıpları, diyabet ve kalp hastalığı gibi birçok farklı rahatsızlıkla bağlantılı olabilir. Bu nedenle sağlıklı diş ve diş etlerine sahip olmanın genel vücut sağlığını olumlu yönde etkileyeceği unutulmamalıdır. Diş çürükleri bireylerde sinüzit, bademcik iltihabı, kemik erimesi, şeker hastalığı ve romatizma gibi önemli rahatsızlıkların oluşmasına da neden olabilir. Bunların yanı sıra kalp ve böbrek yetmezliği, diyabet ve ülser gibi sistemik hastalıklarla ağız ve diş sağlığı arasında doğrudan ilişki vardır. Yapılan araştırmalara göre koroner damar hastalıklarının görülme sıklığı diş eti hastalığı bulunan kişilerde daha fazladır.
Ağız ve diş bakımının düzenli ve doğru bir şekilde yapılmaması sistemik hastalıkların tedavisinin güçleşmesine, hastalık dolayısıyla bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve diş kaybına yol açabilir. Özellikle diyabet hastalığı olan kişilerin ağız ve diş bakımını aksatması durumunda geri dönüşü olmayan hasarlarla karşı karşıya kalınması riski vardır.
Diş Çürükleri Ağız Kokusuna Da Neden Olabilir
Ağız kokusu sorunu yaşayan kişilerin şikayetlerinin altında yatan neden %90 oranında ağız içerisindeki problemlerdir. Düzenli olarak diş fırçalanmaması ve diş ipi kullanılmaması önemli bir etken olsa da inatçı ağız kokusu çoğunlukla diş çürüklerinden, bademcik taşlarından ve diş eti iltihaplarından kaynaklanır. Tanısı ve tedavisi oldukça kolay olan ağız kokusu sorununun altındaki neden belirlenerek en uygun tedavi uygulanır. Ağız ve diş bakımının düzenli ve doğru yapılması, rutin diş hekimi kontrollerinin aksatılmaması durumunda ağız kokusu sorunu çözümlenebilir.
Ağız Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Düzenli ve doğru şekilde yapılan ağız bakımı diş çürüklerinin önlenmesini sağlayan en önemli gerekliliklerin başında gelir. Dişler günde en az iki kez, orta sertlikte diş fırçasıyla ve fazla bastırmadan fırçalanmalıdır. Böylece çürük oluşumu kolayca engellenebilmektedir. Diş ve diş eti sağlığı açısından diş ipi kullanımı da aksatılmamalıdır. Diş çürüklerinin en yaygın nedeni olan dişlerin arasına sıkışan yiyecek artıklarının temizlenmesi diş ipinin düzenli ve doğru bir şekilde kullanılmasıyla mümkün olabilmektedir. Bunlara ek olarak eksiksiz bir ağız ve diş bakımı yapılabilmesi için dil fırçası ve ara yüz fırçası kullanılmalı, ek olarak düzenli olarak gargara yapılmalı, gerçekleştirilen rutin diş bakımıyla ağız ve diş sağlığının korunabileceği gerçeği gözden kaçırılmamalıdır.