Bebeklerin büyüme ve gelişme sürecinin son derece karışık ve çok aşamalı olduğu bilinen bir gerçektir. Bu süreç içerisinde bebeklerin vücudundaki tüm dokular büyük değişimler yaşar. Organların olgunlaşma sürecinde bazı rahatsızlıkların gelişmesi açısından risk taşımakla birlikte doğal ve normal süreçte de bazı klinik şikayetler ortaya çıkabilir. Bu olgunlaşma süreçleri arasında en önemlilerinden biri bebeklerin diş çıkarma sürecidir. Diş etinin içerisinde gelişimini tamamlayan süt dişlerinin ağız boşluğuna ulaşma süreci olan diş çıkarma çoğunlukla 4. – 7. aylar arasında başlar. Diş çıkarma süreci genetik ve çevresel faktörlerden etkilenmekte olup dişlerin çıkma zamanı türlerine göre de değişir.
Diş Çıkarma Döneminde Bebeklerde Görülen Belirtiler Nelerdir?
Diş çıkarma döneminde dişlerin, kendilerine diş etlerinde yol açarak ilerlemesi bebeklerin ağzında rahatsızlık hissine neden olabilir. Azı dişlerinin daha fazla yüzey alanına sahip olması diş etinde kendine yol açması sürecinin diğer dişlere oranla daha sancılı olmasına neden olabilir.
- Diş çıkarma döneminde bebeklerin diş etlerinde ödem ve kızarıklık görülebilir.
- Dişlerin çıktığı bölgelerde yer alan lokal salgı bezleri tıkandığından sıvı dolu kabarcıklar oluşabilir.
- Bebekler bu dönemde ellerini ya da sert cisimleri ağızlarına götürmeye eğilimlidir.
- Genel bir huzursuzluk hali, sık ağlama ve sakinleşme dönemleri görülebilir.
- Uyku düzenleri bozulabilir ya da uykuya dalmada zorluk yaşayabilirler.
- Tükürük salgıları artabilir ya da aşırı tükürük salgısı nedeniyle öksürük görülebilir.
- Tükürüğün ağız kenarında birikmesine bağlı olarak bölgede kızarıklık, tahriş ve döküntü oluşabilir.
- Azı dişleri çıkarken diş etlerinde oluşan ağrı nedeniyle yanak ya da kulak çevresinde kaşınma ihtiyacı oluşabilir.
Ebeveynler Bu Dönemde Nelere Dikkat Etmelidir?
Diş çıkarma dönemi her bebekte farklı geliştiğinden belirtilerden kaynaklanan rahatsızlığın giderilmesi için uygulanacak yöntemler farklılaşabilir. Bu nedenle ebeveynler farklı yöntemleri deneyip bebeklerini gözlemlemelidir.
- Dişin çıktığı bölgeye hafif ve soğuk baskı uygulanması genelde yararlıdır. Bebeğin ağzına rahatsız etmeyecek soğuklukta çiğneme oyuncakları, emzikler, kaşıklar gibi esnek cisimler verilebilir. Dişlerin düzgün ve sağlıklı gelişmesi için ortodonti uzmanları tarafından önerilen ürünlerin kullanılması daha doğrudur.
- 6-9 aydan büyük olan bebeklere hafif soğuk su içirmek rahatlatıcı olabilir.
- Diş etlerine parmakla hafif masaj yapılabilir. Bebeğin annenin parmağını emmesi ya da dişlemesi de rahatlatıcı olabilir.